Blog

Blog-Sfaturi stomatologice articole si informatii utile Citeste articole despre igiena dentara, afectiuni orale, albire dentara...

Informatii utile despre dintii copiilor

Informatii utile despre dintii copiilor

 

Dintii copiilor incep sa se dezvolte inca de cand acestia sunt in stadiul de fetus. O nutritie buna a mamei in timpul sarcinii este importanta pentru dezvoltarea dintilor viitorului copilului. Dieta unei mame ar trebui sa aiba o cantitate adecvata de calciu, fosfor, vitamina C si vitamina D. Unele medicamente, cum ar fi tetraciclina, nu ar trebui sa fie consumate in timpul sarcinii, deoarece acesta poate sa dauneze dezvoltarii dintilor embrionului. Exista patru stadii principale de dezvoltare a dintilor:

  • Primul stadiu incepe din perioada fetala, la aproximativ 6 saptamani dupa conceptie. In acesta faza se formeaza substanta de baza a dintilor.
  • Al 2-lea stadiu: se formeaza tesutul dur ce inconjoara dintii, in jurul lunii 3 – 4 de gestatie.
  • Al 3-lea stadiu: dupa ce copilul s-a nascut, dintii incep sa iasa din gingii.
  • In final, in al 4-lea stadiu, copilul isi pierde „dintii de lapte”.

    Cand vor fi vizibili primii dinti ai copilului?

     

    In timp ce fiecare bebelus este diferit, majoritatea dintilor primari (de lapte) apar intre varsta de 4 si 12 luni. Urmatoarele lucruri reprezinta niste aspecte legate de eruptia dintilor:

  • Primul dinte care erupe este, de obicei, unul din mijloc din partea centrala a maxilarului inferior, stiut ca incisivul central. Dupa aceasta, al 2-lea incisiv central apare in maxilarul inferior.
  • Mai apoi, apar, de obicei, 4 incisivi superioari.
  • Urmatorii dinti care erup sunt patru molari si cei 2 incisivi laterali din maxilarul inferior. Incisivii laterali se afla in lateralul celor centrali.
  • Apoi apar caninii sau dintii ascutiti.
  • De obicei, dupa ce copilul a ajuns la varsta de 2 ani, apar cei 4 molari secundari (cunoscuti si ca „ultimii dinti ai bebelusului„).Dintii din partea superioara a maxilarului erup, de obicei, la doua luni dupa cei identici din partea inferioara. In total, sunt 20 de dinti primari. De obicei, erupe doar un dinte pe luna odata ce intregul proces a inceput. De cele mai multe ori, exista, un spatiu intre toti dintii de lapte ai copilului. Acesta lucru ofera loc pentru ca mai tarziu, dintii permanenti sa erupa.

    Eruptia dintilor apare in varste diferite pentru fiecare copil. In tabelul de mai jos este afisata varsta aproximativa pentru eruptia si momentul in care vor cadea dintii.

    Dinti Varsta (luna) in care apare dintele Varsta in care se pierde dintele (ani)
    Partea superioara a maxilarului Incisivul central 9.6 7.0
    Incisivul lateral 12.4 8.0
    Caninul 18.3 11.0
    Primul molar 15.7 10.0
    Al 2-lea molar 26.2 10.5
    Partea inferioara a maxilarului Al 2-lea molar 26.0 11.0
    Primul molar 15.1 10.0
    Caninul 18.2 9.5
    Incisivul lateral 11.5 7.0
    Incisivul central 7.8 6.0

    La ce varsta cad, in mod normal, dintii de lapte ai unui copil?

    Multi dintre parinti sa ingrijoreaza de faptul ca dintii celor mici nu vor cadea la timp. „La ce varsta ar trebui sa cada primul dinte?” „Cand ar trebui ultimul sa cada?” „Exista o ordine previzibila?

    Primii dinti de lapte care apar sunt, de obicei, incisivii de lapte din partea inferioara a maxilarului, in jurul varstei de 6 luni. Ultimul dinte care apare va fi al 2-lea molar din partea superioara a maxilarului, in jurul varstei de 30 – 36 de luni. Exista, in mod normal, 20 de dinti de lapte pana la varsta de 2 – 3 ani. Acestia raman, apoi, neschimbati, in jur de 3 ani.

    De obicei, nu se imtampla nimic semnificativ cu dintii copilului intre varsta de 3 si 6 ani. Intre 6 si 8 ani, totusi, exista o serie de evenimente in care copiii pierd 8 dintre dinti intr-o succesiune rapida. Intre varsta de 8 si 10 ani exista o alta pauza de 2 ani care ii surprinde pe parinti, deoarece ei s-au obisnuit, deja, cu pierderea dintilor. Ultimii dinti primari (12) sunt pierduti intre varsta de 10 si 13 ani.

    Varsta 3 – 6 ani: Nu se intampla prea multe
    Varsta de 6 – 8 ani: Sunt pierduti 8 dintre dintii de lapte
    Varsta de 8 – 10 ani: Nu se intampla prea multe
    Varsta de 10 – 13 ani: Ultimii 12 dinti sunt pierduti

    Desi exista, intotdeauna, exceptii, exista o secventa de baza pentru pierderea dintilor de lapte. Cei patru dinti din fata, atat din partea superioara, cat si din partea inferioara a maxilarului, sunt pierduti, de obicei, intre varsta de 6 si 8 ani. Acest lucru incepe, de obicei, in jurul varstei de 6 ani, cu incisivii centrali inferiori, urmati de incisivii centrali superiori. Incisivii laterali superiori si inferiori apar, mai apoi, intre varsta de 7 si 8 ani. Deci, pana la varsta de 8 ani, copiii ar trebui sa aiba 8 dintre incisivii permanenti.

    Dupa o pauza de 2 ani (aproximativ la varsta de 10 ani), urmatorii patru dinti care sunt pierduti sunt caninii inferiori si molarii superiori. Apoi, de obicei, in jurul varstei de 11 ani, cad primii molari inferiori. Molarii inferiori secundari cad, de cele mai multe ori, in acelasi timp cu caninii si molarii secundari superiori, in cel de-al 12-lea an din viata. Pe scurt, aceasta ar trebui sa fie ordinea pierderii dintilor:

    Varsta de 6 ani: Incisivii centrali inferiori si superiori
    Varsta de 7 ani: Incisivii laterali inferiori si superiori
    Varsta de 10 ani: Caninii inferiori si primii molari superiori
    Varsta de 11 ani: Primii molari inferiori
    Varsta de 12 ani: Molarii secundari superiori si inferiori si caninii superiori

    Acestea sunt doar niste aproximari, totusi. Unii copii tind sa piarda dintii mult mai rapid, in timp ce altii mai lent. Nu este neobisnuit ca un copil de 10 ani sa nu aiba nici un dinte de lapte, nici suprinzator ca unul de 14 ani inca sa mai aiba cativa. Varstele efective nu sunt la fel de importante precum paternul.
    Daca dintii unui copil nu sunt pierduti in maniera corespunzatoare sau daca unul este pierdut si trec mai mult de trei luni pana cand sa apara un inlocuitor, atunci poate exista o problema. Unele posibilitati includ lipsa dintilor, aglomerarea, probleme cu mecanismul de pierdere a dintilor sau dintele este pur si simplu stramb si nu il impinge pe cel care se afla deasupra. Acestea sunt conditii pe care medicul ortodont le va analiza in timpul unei evaluari. Doctorul iti poate spune daca totul este normal sau daca sunt necesare proceduri interceptive (cum ar fi ajutorul medicul prin a inlatura cativa dintre dintii de lapte). Programeaza o vizita la medicul ortodont pentru copilul tau in jurul varstei de 7 ani, pentru ca sa poti beneficia de experienta unui doctor care este specializat in dezvoltarea dintilor. Chiar daca totul este in regula, este bine sa ai confortul de a fi linistita.

     

    schemadinti

    Cand apar dintii permanenti?

    Copilul tau va incepe sa isi piarda dintii primari (de lapte) in jurul varstei de 6 ani. Primii dinti care se vor pierde sunt, de obicei, incisivii centrali. Apoi, apare eruptia primilor molari permanenti. Ultimul dintre dintii de lapte sunt, adeseori, pierduti in jurul varstei de 12 ani, acesta fiind fie caninul, fie al 2-lea molar. Vor fi un total de 32 de dinti permanenti.