Blog

Blog-Sfaturi stomatologice articole si informatii utile Citeste articole despre igiena dentara, afectiuni orale, albire dentara...

Aparitia primei dentitii – 8 modalitati de a veni in ajutorul bebelusului dvs.

Aparitia primei dentitii – 8 modalitati de a veni in ajutorul bebelusului dvs.

Dezvoltarea dintilor copilului incepe cu cateva luni inainte de nastere. Mai precis, mugurii dintilor apar in a saptea saptamana de sarcina. La nastere, toti cei 20 de dinti care compun dentitia primara si care urmeaza sa erupa in urmatorii doi ani si jumatate sunt prezenti in osul gingiei.

De obicei, primii dinti erup la 6-8 luni dupa nastere. Exista insa cazuri in care copiii se nasc cu dinti vizibili si exista cazuri in care copiilor le apar primii dinti abia in jurul varstei de 1 an. Momentul exact al aparitiei dentitiei nu este foarte important, decat in cazul mamelor care trebuie sa alapteze bebelusul care are deja dinti.

Senzatia noua generata de eruptia dintilor ii face pe bebelusi sa reactioneze in moduri diferite. Unii copii reusesc sa treaca peste aceasta perioada cu leziuni gingivale minime, pe cand in alte cazuri, gingiile se inrosesc si devin dureroase, iar copilul poate deveni mai agitat decat de obicei. Leziunile gingivale pot fi asimetrice, astfel incat un obraz poate fi mai congestionat decat celalalt.

In jurul varstei de 4 luni, copiii au de obicei o productie mare de saliva si tendinta de a roade orice le este la indemana – jucarii, tetinele biberoanelor si chiar mameloanele mamelor. Salivarea abundenta si tendinta de a baga orice in gura fac parte din comportamentul normal al copilului la aceasta varsta, astfel incat, acestea nu sunt semne de necontestat ca dentitia va erupe.

Eruptia dentitiei nu este o boala si nu imbolnaveste. Astfel, trebui sa acordati atentie micutului si sa nu confundati o temperatura ridicata, un puseu diareic sau o criza neobisnuita de tipete cu eruptia dintilor. Daca va ingrijoreaza starea copilului, contactati medicul pediatru. Desi in perioada victoriana, eruptia primei dentitii era considerata un eveniment special si uneori consemnata chiar drept cauza a mortii, eruptia dentitiei produce dinti si cam atat.

Daca aparitia primei dentitii va nelinisteste si devine suparatoare pentru copil, va prezentam in continuare cateva moduri pentru atenuarea disconfortului:
Racoriti gingiile micutului

Mestecarea unor colacei speciali, de tipul celor care pot fi pastrati in frigider, este foarte eficienta si alina gingiile dureroase. Pentru un copil de 6 luni sau mai mare, chiar si o flanela curata si rece pe care o poate molfai poate fi de folos.
Sfat: Nu cumparati colacei umpluti cu altceva decat apa – daca se sparg in gura copilui, lichidul ar putea fi nociv. Si nu legati niciodata colacelul in jurul gatului copilului, s-ar putea strangula.
jucarii dentitie bebelusi

 

Jucariile speciale pot ajuta la atenuarea disconfortului provocat de aparitia dintisorilor.

Oferiti-i multa dragoste

Alintati-va copilul si impacati-l cu mangaieri pentru a-i calma starea proasta.
Stergeti saliva

Eruptia dentitiei ii poate provoca bebelusului o salivatie abundenta. Cu ajutorul unui servet cald, de flanel, stergeti-i cu regularitate saliva de pe fata pentru a preveni o iritatie.
Curatati gingiile

Sfatul stomatologilor si pediatrilor este sa curatati in mod repetat gura copilui inainte de aparitia dintilor. Puteti folosi o bucata de tifon usor umezita sau o bucata de flanel special. Infasurati-o in jurul degetului aratator si masati-i cu blandete gingiile. Astfel, indepartati bacteriile si obisnuiti copilul cu igiena orala facuta de altcineva. La aparitia primilor dintisori, il veti putea curata fara dificultate. In acelasi timp, masajul zilnic ajuta la mentinerea sanatatii tesutului gingival.
Aceasta procedura este recomandata inca din primele zile de la nastere, insa este foarte bine si daca incepeti mai tarziu. Masajul gingival este recomandat de cateva ori pe zi, mai ales inainte de culcare. Cand incepeti sa spalati copilul pe dintisori, asigurati-va ca periuta este moale si foarte fina.
Administrati-i analgezice

Pentru calmarea durerilor, medicii recomanda folosirea unuia dintre medicamentele pe care parintii la tin de obicei la indemana pentru calmarea durerilor. De obicei se administreaza paracetamol pentru copii. Cel mai usor mod de administrare este prin utilizarea unei seringi (fara ac). Se pozitioneaza capatul seringii intre gingie si partea interna a obrazului si se impinge usor pistonul – nu tintiti spre gat, caci s-ar putea ineca.
Gel special pentru gingii

Anumite anestezice topice sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala si pot contribui intr-o oarecare masura la atenuarea durerii. Aplicati putin gel pe gingii pentru a-i usura micutului suferinta si disconfortul.
Evitati gelurile sau alte medicamente pentru eruptia dentitiei care contin alcool. Ele pot rani gingiile dureroase, iar alcoolul nu este chiar cel mai indicat sedativ pentru un copil de 6 luni.
Reduceti zaharul din dieta copilului

Imediat ce introduceti alimente solide in alimentatia copilului, incercati sa-i incurajati preferintele pentru arome in defavoarea gusturilor dulci. Limitati alimentele sau bauturile cu zahar la orele de masa. Folositi biberonul doar pentru apa sau lapte – sucurile de fructe ar trebui diluate si servite copilului intr-o ceasca. Cantitatea de sucuri de fructe ar trebui, de asemenea, limitata deoarece fructele contin zahar si sunt acide, ceea ce inseamna ca produc carii si literalmene in cele din urma vor dizolva dintii. In sfarsit, sa nu lasati niciodata copilul sa adoarma cu biberonul in gura. Laptele se depunde in jurul dintilor si va incepe procesul de eroziune al acestora.